Teázás közben megdöntöttük a napelemes tévhiteket

Flóráékkal már nagyjából a pandémia eleje óta nem találkoztunk ezért nagyon örültem, hogy végre be tudtunk ülni teázni. Ilyenkor szokás szerint minden is a téma, és miután kiveséztük, hogy a nővérük esküvője és az azt körülvevő dráma hogyan ment le, elújságoltam nekik, hogy nagyban tervezzük a napelem beszerelését a házunkra.

A telefonomon gyorsan be is hoztam a szükséges weboldalt, ahonnan elvileg majd rendeljük a napelemeket. Úgy volt, hogy valamikor a következő héten jönnek majd felmérni, hogy mi meg a merre: jó e egyáltalán a ház fekvése, mekkora kilowattos napelem rendszerre lenne szükség és így tovább.

A Napelemrendszer.info nagyszerű információ forrás mindenféle szempontból, hiszen tájékoztat nem csak a napelemek felszereléséről, és azok áráról, de a hogyan készültjéről, az aktuális állami támogatásokról és még sok minden másról is.

Az egyik legjobb szolgáltatásuk viszont az ingyenes felmérés. Tapasztalataink szerint a legtöbb cég legalább valami minimális előleget, és csak annak keretében méri fel a környezetet, vagy ilyen egyet fizet kettőt kap dologról van szó, és ha velük méretünk fel, akkor náluk csináljuk a napelemes rendszer beszerelését is meg ilyenek. De úgy néz ki, hogy még vannak olyan cégek, akik a saját szívjóságukból megsegítik az egyszeri embert.

Kinga vetette fel, hogy a napelemek nem válnak-e károsabb hulladékká, mint amennyi káros anyag kibocsátástól megmentenek? Erre már kész volt a válaszom, hogy nem, mert a napelemeket külön begyűjtik, és később újrahasznosítják őket, és mivel több mint 30 évig működnek, majd a következő generációnak is hasznosak lehetnek.

Persze az vitatható, hogy mi haszna van az ilyen rendszerekből az áramszolgáltatóknak, és hogy a jövőben tesznek-e valamit a terjedésük ellen, de egyelőre úgy néz ki béke van.

Minden esetre, ha ti is napelem felszerelésben gondolkozok, keressétek fel a Napelemrendszer.info weboldalt, és nézzetek szét. Ahogy már írtam a felmérés ingyenes, és szinte minden megyében jelen vannak, így valószínű, hogy el tudják végezni a felmérést nálatok is.