A teázásból is jó bizniszt lehet csinálni, ha keményen dolgozol!

A családom először azt hitte, megőrültem, amikor közöltem velük, hogy kínai nyelv és keleti kultúrák szakon szeretnék továbbtanulni. Pedig az elmúlt években már kialakult egyfajta kötődés az életemben ebbe az irányba. Nagyon szeretem például az ázsiai teákat. Amikor bekerültem a gimnáziumba, sok osztálytársam akkor kóstolta először a kávét és rá is szokott. De nekem valahogy sosem jött be, mindig is az egzotikusabb, zöld- és fekete teából készült koffeines italokat preferáltam. A teafogyasztásnak egyébként specifikus kultusza van a Távol-Keleten, gondoljunk például a kínai vagy az iráni gasztronómiában betöltött szerepére. Európában persze mindenkinek Anglia jut eszébe, meg hogy ott a legtöbben tejet is tesznek az 5 órai teájukba.

Bár a kínai teák nálunk viszonylag kevésbé ismertek, más termékek igen, és hatalmas a piacuk. Ebből kifolyólag úgy gondolom, nem lesz nehéz elhelyezkedni a nyelvtudásommal. A szüleim viszont aggódnak, hogy erre nem lesz kereslet a munkaerőpiacon, és maximum csak egy teázóban lehetek majd felszolgáló.

Be akartam hát bizonyítani, hogy képes vagyok helytállni az életben és kellő tapasztalatot tudok szerezni a jövőbeni karrierem megalapozásához. A bátyám már végzős mesterszakos egyetemista, aki rendszeresen diákmunkát vállalt a nyári szünetben, ezért tőle kértem tanácsot. Ő a Topiwork Iskolaszövetkezetet ajánlotta. Azt mondta, egy idő után már csakis rajtuk keresztül vállalt el munkákat, mert annyira elégedett volt a közvetítő szolgáltatással.

A Topiwork Iskolaszövetkezet honlapján regisztrálnunk kell, ha diákmunkát szeretnénk vállalni, mivel csak tagok jelentkezhetnek a meghirdetett állásokra. Ez mindösszesen egy minimális díj megfizetésével jár, amit levonnak az első keresetünkből, így nem az ösztöndíjunkból vagy készpénzből kell finanszíroznunk azt. A weboldal felületeinek kezelése egyszerű, és a leggyakoribb kérdéseket is egy helyen összeírták a készítők, emiatt ritkán fordul elő, hogy valaki elakad a folyamat során. Ezekben az esetekben természetesen rendelkezésre áll a Topiwork ügyfélszolgálata, akik készségesen segítenek bármilyen probléma megoldásában.

Rövid időn belül sikerült is jelentkeznem 3-4 állásajánlatra. Abszolút nem volt bonyolult a folyamat, és az is érhető volt, hogy mikor mi lesz a következő lépés, kivel lesz a következő interjú. Igaz, hogy az utolsó interjút a pozíciót meghirdető céggel zajlik, mert végül is nekik kell dönteni a jelöltek között, ami teljes mértékben érthető, viszont a Topiwork ezután sem engedi el a kezünket, és segít a munka megkezdéséhez szükséges adminisztráció elintézésében. Amit lehet, igyekeznek online elküldeni, így az egész folyamat kényelmes és szinte egyáltalán nem jár idegeskedéssel.

Mindezt tapasztalatból tudom, mert végül fel is vettek egy részmunkaidős irodai adminisztrációs munkakör betöltésére. A cégnek több külföldi partnere is van, akik által tovább terjeszkedne, ezért ők is hálásak a Topiworknek, amiért olyan munkaerőt sikerült találniuk, aki segítheti ezt a fajta kommunikációt és könnyen meg tudja tanulni mondjuk egy új szoftver alkalmazását, ha a vállalat új célkitűzései ezt szükségessé teszik.

A szakmai tapasztalat nagyon hasznos tud lenni, nagy előny, ha az embernek nem az okozza az első nagyobb fejtörést a diploma megszerzése után, hogy mi mást írjon még az önéletrajzába. Az extra zsebpénz pedig nekem is jól jön. El tudom például költeni a teaházban a családommal, ahol azt gondolták, hogy egész hátralevő életemben dolgoznom kell majd más lehetőség hiányában. Bár sosem lehet tudni, a most megszerzett új ismereteim talán egy nap arra is képessé tesznek, hogy én magam nyissam meg a saját teázómat.