Online teaparti és az energia tanúsítvány története

A lányokkal online teapartit tartottunk, mert a vírus miatt se rendes teázóba, se egymás közelébe nem igazán tudtunk jutni, szóval, ez volt a kompromisszumunk. Ugyan egymás teáit nem tudtuk megszagolgatni, de a beszélgetés ugyan olyan felhőtlen volt, mintha csak személyesen lettünk volna jelen.

energetikai tanúsítvány

Flóra hozta föl a lakásvásárlás témáját, mivel mostanában gondolkozott a párjával azon, hogy venniük kéne egy lakást Pesten, ami csak az övék, mert a tesói kiidegelik, és amúgy is készek már erre a komoly lépésre. Innen pedig már nem volt nagy ugrás az energetikai tanúsítvány, hiszen fontos része, hogy mennyit fizet az ember a rezsibe. Mármint nem a tanúsítvány maga, de az, hogy maga a lakás mennyi energiát fogyaszt, de értitek. Flóra mondta, hogy milyen nehezen talál jó ajánlatokat, és hogy milyen kevesen írják oda a lakások energia fogyasztását jelző kis betűket. Persze ezután más lett a téma, de nem hagyott nyugodni a dolog, így belevetettem magam az internet sűrűjébe energetikai tanúsítvány témájában.

Találtam is egy elég jól kinéző oldalt, amit át is linkeltem a Flórának, hátha még nem találkozott vele. Minden félen ingatlanos dolgokkal foglalkoznak gyakorlatilag, de a fő profiljuk az energia tanúsítványok kiállítása és az értékbecslés. Ez mellett még hitelekkel és napelemekkel is foglalkoznak, bár azokkal ahogy elnézegettem nem olyan prominensen, mint az energetikai tanúsítványokkal.

Gyakorlatilag egy tanúsítvány kiállítását vevő és eladó is kezdeményezheti, legalábbis az olvasottak alapján, és ennél a cégnél attól függ, hogy családi házról vagy lakásról, van szó, Budapesten vagy vidéken, és természetesen ezeknek az ingatlanoknak a méretétől, hogy mennyibe fog fájni maga a tanúsítás. De az egész procedúrához csak egy helyrajzi számra van szükség. Plusz a dokumentum, amit akár sürgős esetben 12-24 óra alatt ki is állíthatnak ezen a cégen keresztül, 10 évig nem évül el, ha az ingatlan energia háztartását befolyásoló változtatások nem történnek. Ilyen lehet egy napelem beszerelése, új szigetelés vagy fűtésrendszer beüzemelése.

A megrendelés telefonon megy, bár ha jól láttam ímélcímük is fel van tüntetve, érdeklődni biztos ott is lehet, ha valakit a telefon feszélyez. Ez, ha jól értelmeztem nem kerül semmibe, és a megbeszéltek alapján a szakember akár másnap, vagy aznap is megérkezhet. És ez az ország bármely részére vonatkozik. Magát a tanúsítványt az ügyfél kérése alapján futárszolgálattal is (legyen az a posta vagy a GLS) vagy pedig ímélen keresztül is továbbítani tudják. Én biztos voltam benne, hogy ha őket választja Flóra, az utóbbit fogja választani, mert gyorsabb is, kényelmesebb is, és annyi papír se megy kárba. Szóval elküldtem neki, és nagyon bejött neki az oldal. Másnap már telefonált is nekik az őáltala kiszemelt ingatlannal kapcsolatban, és már csak annyi volt a dolga, hogy a tulajjal is lezsírozza a dolgokat

Nem tudom, ez benneteket mennyire fogott meg ez a kis történet, de ha energetikai tanúsítványra van szükségetek, én csak ajánlani tudom őket.