Családi nyaralás a Balaton hullámain

Van egy baráti közösségünk, akikkel a hétköznapokban támogatjuk egymást. Mindannyian anyukák vagyunk, óvodás korú gyerekekkel. Már a picik születése óta ismerjük egymást. Rendszeresen jártunk velük az anyukás teázóba, ahol heti 1-2 alkalommal gyűltünk össze, hogy megvitassuk a gyereknevelés rejtelmeit egy kancsó jó erős zöld tea társaságában. Most, hogy már kicsit kevesebb a szabadidőnk (némelyikünk visszament dolgozni), ritkábban látjuk egymást, de azért 1-2 hetente igyekszünk visszatérni a kedvenc teázónkba, hogy feltöltsük egymás lelki energiakészleteit.

Egyik ilyen találkozó alkalmával bedobtam a lányoknak, hogy próbáljunk meg közös nyaralást szervezni a családjainknak. Tavaly nyáron voltunk együtt egy hosszú hétvégén egy wellness hotelben, de nem annyira jött be nekünk a tömeg, így valamilyen rugalmasabb megoldásra gondoltam. Mi lenne, ha a három család elmenne együtt egy hetes hajókázásra a Balatonon?!

Először kétségek merültek fel a lányokban, mert úgy gondolták, hogy a hajózás nem gyerekeknek való dolog. Mi a férjemmel már jó ideje rendelkezünk vitorlás vezetői jogosítvánnyal és évek óta vitorlásozunk. A tapasztalataink szerint a gyerekek imádják a hajózást és nagyon ügyesen lavíroznak a fedélzeten. De természetesen a megfelelő védőfelszerelés elengedhetetlen!

A neten kerestem egy olyan céget, akik vitorlások bérbeadásával foglalkoznak és felkerestem őket a bérlés részleteinek tisztázására , ezen az oldalon: balatonpro.hu/hajoberles-balaton/. A BalatonPro nevű cég főként Siófokon parkoltatja vitorlásait, de a Balaton más kikötőiben is meg lehet állni ingyenesen, ezért hát a nyaralás nem csak Siófokra korlátozódhatna, hanem meglátogathatnánk a Bahart kikötőket, melyek a déli parton Fonyód (és Siófok), az északi parton pedig Alsóörs és Balatonfüred. Emellett persze akármelyik kikötőbe mehetünk napidíj ellenében.

balatonpro.hu/hajoberles-balaton/

A lányokat sikerült meggyőznöm, hogy a vitorlás nyaralás megfelelő lesz az összes család számára, így belementek, de a feltétel az volt, hogy én szervezem le az egészet. Igazából nagyon szívesen szervezek családi nyaralásokat, főleg, ha az utazásszervező cég segítségemre van. A BalatonPro-val nagy szerencsém volt, mert kiváló utazásszervezőt kaptam magam mellé. Ismerte az egész flottát, így azt a hajót tudta nekem ajánlani, ami a legjobban kielégíti majd az igényeinket az egy hetes nyaralás alatt.

Az alap koncepció az volt, hogy 3 családdal megyünk, azaz 6 felnőtt és 4 kisgyerek. Egy 12 fős Bavari vitorlást választottunk, melynek 4 db hálófülkéje van, emellett a nappali/konyha részen is vannak fekvőhelyek, ha valaki kényelmesebben szeretne lenni. A hajó felszerelését előzetesen le lehetett egyeztetni az utazásszervezővel, tehát megmondtuk neki, hogy a gyerek mentőmellény az egyik legfontosabb kiegészítő, emellett több hűtőládára, ágyneműre is szükségünk van, viszont az opcionálisan választható LCD tv-re vagy mobil klímára már nem tartunk igényt. Igyekszünk kütyük nélkül is emlékezetessé varázsolni a családi nyaralást.

A BalatonPro-val történő hosszas egyeztetés után elérkezett az indulás napja. A kiinduló kikötőnk Siófok volt. A kikötő előtti parkolóban hagytuk az autóinkat és felhurcolkodtunk a hajóra. A mi két gyerekünk már rutinosan mozgott a vitorláson, de a többieknek részletes biztonsági oktatást tartottunk, mielőtt elindultunk volna. A gyerekeknek kötelező volt a mentőmellény használata az egész út során. A BalatonPro szervezője végig tartotta a kapcsolatot velem és követte az útitervünket. Még a nyaralás megkezdése előtt készítettem egy hozzávetőleges tervet, hogy merre szeretnénk hajózni és melyik nap melyik kikötőben szeretnénk horgonyozni. Ahhoz, hogy ez a terv gond nélkül véghezvihető legyen, kellett az utazásszervező tapasztalata és kapcsolati rendszere.

Nyáron nagy a forgalom a Balatonon és nem könnyű szabad helyet találni a kikötőkben, ezért érdemes jó előre lefoglalni a szabad állásokat. Sokszor előfordul a Balatonon, hogy az időjárás egyik pillanatról a másikra változik, így nem biztos, hogy sikerül abba a kikötőbe érni, ahova tervezzük. Mivel a 4 kikötőből 3 elég közel van egymáshoz, a negyedikbe elérni a nagyobb kihívás. Fonyódot akkor lehet megközelíteni, ha megfelelő a széljárás. Gyerekekkel vitorlázni pedig pontosan ugyanolyan, mint egyéb dolgokat csinálni a gyerekekkel: lassabb, megfontoltabb, néha nyűglődős.

Egyik nap kicsit nagyobb volt a szél, mint kellett volna, és a barátnőm gyereke tengeribeteg lett. Felfordult a gyomra és hányni kezdett a fedélzeten. Ennek az eseménynek a hatására az egyik apuka is rosszul lett és követte a gyerek példáját. Tengeribeteg legénységgel igencsak nehézkes a vitorlázás, így a tervezett úticélunkat nem tudtuk elérni, és egy köztes kikötőbe kellett megállnunk. Hívtam is a BalatonPro-s kapcsolatomat, hogy nézze meg, melyik kikötőben tudnak minket fogadni, ő rögtön intézkedett is és elirányított minket Balatonszemesre, ahol már vártak minket egy szabad hellyel. Egyedül talán nehezebb lett volna a kikötőben intézkedni, de biztonsággal töltött el, hogy az utazásszervező mindig a segítségünkre volt, amikor kellett.

Egy másik nap szintén feltámadt a szél a Balaton közepén és a gross vitorla egyik széle megsérült, a kötél elszakadt és a vízbe esett. Be kellett húzni a gross vitorlát és a fokvitorlával kellett kievickélnünk a kikötőbe. Már a havária pillanatában hívtam a BalatonPro-s segítségemet, hogy indulunk kifelé a kikötőbe Alsóörsre, jó lenne, ha tudnának szervezni vitorlajavítót, mert szeretnénk majd tovább indulni, amint elállt a szél. Nagyon készségesen telefonálgatott a hölgy és mire kikötöttünk, már volt is egy szerelőnk, aki megnézte a vitorlát és kijavította a hibát. Sajnos nem tudtunk tovább indulni, mert út közben megint tengeri beteg lett az egyik kicsi utas, így pihentünk az alsóörsi strandon.

Bevallom így utólag, hogy én is tartottam kicsit ettől a családi nyaralástól, mert amikor 3 külön család összejön egy kupacba, ott sokszor vannak súrlódások, nézeteltérések a különböző igények miatt. Azonban az együtt töltött 1 hét alatt szinte semmi gond nem volt köztünk, valószínűleg ez annak is betudható, hogy az anyukákkal nagyon hasonlóak vagyunk, és emellett a problémás szituációkban mindig volt valaki, akire számíthattunk: a BalatonPro csapatára.

Ha újra kéne szerveznem egy hasonló családi nyaralást, akkor is a BalatonPro-t választanám. Nagyon pozitív volt a tapasztalatom velük. Az előzetes egyeztetésre nagy szükség volt és ők ezt nem vették félvállról, már az indulás előtt sokat tettek azért, hogy az 1 hetes hajóbérlésünk tökéletes legyen. Mindent úgy találtunk a hajón, ahogy kértük, és a non plus ultra az a személyes asszisztencia volt. Bármilyen problémával fordulhattunk az utazásszervezőhöz, ő megoldotta a kisebb-nagyobb gondjainkat is, ezért nekünk nem kellett annyit idegeskednünk, élvezhettük a nyaralást a gyerekekkel.

Az anyagiakat tekintve először drágának tűnhet a hajóbérlés 1 hétre, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy 10 ember szállását oldottuk meg egyszerre. Olyan ez, mintha 10 emberre vettünk volna ki apartmant. Útiköltség azonban az 1 hét alatt nem merült fel, autót nem használtunk, az végig a siófoki kikötőben maradt. Az evést meg tudtuk oldani előre beszerzett dolgokkal, melyeket az első nap felpakoltunk a hajóra, friss áruért pedig minden kikötőben ki tudtunk menni. Összegezve tehát nem volt drágább ez a nyaralás, mintha mondjuk hasonló létszámban kivettünk volna 3 külön apartmanházat a 3 családnak. Ha egy fantasztikus hajós nyaralásra vágyik a család, akkor szívből tudom ajánlani a balatonpro.hu/hajoberles-balaton/ oldalt!